Verzorging2018-11-24T14:07:23+00:00

Verzorging

Voor goede prestaties zijn in de eerste plaats zeer goede duiven nodig.
Wat vanzelf vraagt om een goede afkomst/stam. Daarnaast is een goede verzorging in onze ogen ook van belang.

Precisie en stiptheid staat bij ons hoog in het vaandel. Vanaf de maand Maart tot Oktober worden de hokken twee maal daags geschrapt en de drinkpotten ververst. Tijdens het schrappen van de hokken trainen de duiven zowel ’s morgens als ’s avonds. Dit geeft de gelegenheid om de hokken goed schoon te maken.

Vanaf de eerste week van november worden de duiven gescheiden en worden ze niet meer losgelaten. De reden dat de duiven in deze periode niet meer los gaan is in verband met de weersomstandigheden en de aanwezigheid van roofvogels.
In januari worden alle duiven gecontroleerd op eventuele ziektes. Er wordt dan een dierenarts bezocht die een keeluitstrijkje maakt en een mest onderzoek doet. Indien hier sporen van ziektes gevonden worden kan er naar gelang een eventuele kuur gegeven worden. Ondanks dat wij wel van mening zijn dat een minimale hoeveelheid medicijnen het allerbeste is omdat de duiven van nature een sterk gestel moeten hebben. Er wordt hier dus zo min mogelijk medicijn of kuurmiddel gebruikt.

In de derde week van februari worden alle duiven gekoppeld. De weduwnaars worden na tien dagen broeden weer gescheiden van hun duivin. Van de beste weduwnaar worden de eieren overgelegd naar de kwekers. De vliegdoffers worden eind april weer gekoppeld en worden dan na vijf dagen broeden klaar gemaakt voor het weduwschap. De weduwnaars brengen voor het vliegseizoen daardoor geen jongen groot. Na gelang het weer gaan de duiven van het begin af aan mee met de vluchten. Zodra de eerste fondvlucht begint medio juni hebben de duiven een goede duizend kilometer wedstrijd ritme in de vleugels.